חזון ארגוני- המנוע להגשמה

המלומד היהודי תומאס קון חקר פעם: האם אימפריות הפכו לכאלה ואז מתוך מקום של עוצמה בנו חזון או שקודם בנו חזון ובזכות זה, הפכו לאימפריה?

התשובה המוחצת הייתה: קודם נוצר החזון והוא הוליד את האימפריה! 

החזון מתאר מציאות אופטימלית עתידית, הוא מתבסס על הערכים והייעוד הארגוניים ומתאר תמונה מרגשת ועוצמתית שנוסכת באנשי הארגון השראה, שאפתנות, התרגשות ואנרגיה גבוהה.

החזון קובע את הסטנדרט שעל פיו אנו אמורים לפעול, הוא מתאר מציאות שאליה אנו אמורים לשאוף, הוא מסיר את "תקרת הזכוכית" היומיומית, עוזר לנפץ פרדיגמות ישנות ומעכבות ומסמן לנו מציאות שהיא כמו כוכב צפון שלכיוונו עלינו ללכת.

החזון מסייע לחשוב מחוץ לקופסה ולייצר פריצות דרך בארגון, באמצעות בדיקת הפערים בין התמונה העתידית האידאלית לבין המצוי והשאיפה לצמצם פערים אלו, מתחילים לעלות רעיונות יצירתיים וחדשניים כדי להגיע אל היעדים המאתגרים.

מה שמבדיל בין מדינה למדינה, בין ארגון עסקי לארגון עסקי, בין אדם ומטרותיו האישיות לאדם אחר- הוא חזון בהיר ואיכותי. מי שיש לו חזון- סיכוייו להצליח לאורך זמן לבנות את המציאות שהוא חפץ בה ולהגיע ליעדיו גבוהים בהרבה ממי שנוקט בפעולות יומיומיות שהן יותר "כיבוי שריפות" בטווח הקצר מבלי אידיאל שמניע אותו. החזון הוא "הלב" המשמש כמשאבה- שואב מה- DNA של הארגון ומחבר אותו עם העולם היומיומי שבו מתקבלות החלטות, עשייה ותוצאות.

Depositphotos_213040672_XL

יתרונות הגדרת חזון איכותי לארגון:

  •  החזון מסמן שביל שעליו נבנות מטרות נכונות ומדויקות.
  • החזון יוצר בהירות והשראה בקרב המנהלים והעובדים בנוגע לשאיפות הארגון.
  • באמצעות החזון נוצרת תמונה מרגשת, עוצמתית ומלאת השראה שמסייעת לארגון על מרכיביו, להתגבר על קשיים, נסיבות ומעצורים שבדרך.
  • החזון הופך את העובדים לשותפים לדרך.
  • החזון מחזק את עבודת הצוות ואת נאמנותו לארגון.
  • החזון מסייע להתמקד בדברים החשובים ולא לבזבז אנרגיה על יותר מדי דברים.
  • החזון מסייע לחשוב מחוץ לקופסה ולייצר פריצות דרך בארגון.
  • החזון הוא סמן ימני המזכיר לנו יומיום את הערכים על פיהם שואף הארגון לפעול.
  • החזון ממגנט לקוחות שנמשכים אל המסר שמאחורי השירות המוצע על ידי הארגון.

על חשיבות חזון מקצועי אישי לכל מנהל ועובד בארגון

ארגונים מתקדמים מבינים כיום כי לכל אחד ממרכיבי הגורם האנושי בארגון הכרחי שיהיה חזון אישי. החל מבעלי הארגון, המנהלים ועד אחרון העובדים.
מחקרי ניהול גילו כי כשלמנהל או העובד יש חזון אישי, תמונה מרגשת עתידית שאליה הוא שואף- הוא מתמלא מוטיבציה בהווה. יש לו לאן לשאוף, יש לו סיבות להצטיין, יש לו סיבות להציב יעדים ולעמוד בהם.
החזון האישי מסייע לעובד להתגבר על קשיים ונסיבות ובעיקר לחשוב מחוץ לקופסה ולפעול באנרגיות גבוהות, הוא מייצר סנכרון בין חזון הארגון ליכולותיו הגבוהות של העובד.
המחקרים מראים כי כשלמנהלים ועובדים אין חזון ברמה האישית, עשייתם הופכת מיצירתית ליצרנית והם גולשים לבינוניות, לחוסר מחויבות ונאמנות לארגון והמניע המרכזי שלהם הופך להיות השכר והתגמול החומרי.

Positive business team working in office together.

3 טיפים חשובים:

  1.  שתפו את העובדים שלכם ביצירת החזון. כשהעובד שותף, הוא הופך מחויב יותר, הוא חש חלק אמתי בחזון החברה, הוא חש חלק אורגני בקביעת המדיניות העתידית והסטנדרט ופחות עלה נידף שהסטנדרטים נקבעים עבורו על ידי גורמים חיצוניים.
  2.  מבחן "הניצוץ"- בדקו בכל תקופה האם החזון עדיין מרגש ומלא השראה, האם ניתן ממנו לגזור את המטרות העתידיות של הארגון.
  3. רעננו את החזון שלכם. חזון שנכתב לפני כמה שנים, עלול לאבד מהריגוש וההשראה שהוא אמור לייצר, עלול להפוך לפחות רלוונטי כתוצאה משינויים סביבתיים, שינויים פנים ארגוניים, שינויי ופיתוח שירותים ומוצרים ושינויי כח אדם. חזון רענן ובהיר אמור לשבור פרדיגמות מעכבות שעדיין קיימות בארגון ולהוות השראה ליעדים והמטרות המאתגרות שארגון בשאיפת צמיחה אמור להציב לעצמו.

תהליך אופטימלי לכתיבת חזון ארגוני כפי שאני מציע אותו

  • הרצאה סוחפת ומרתקת על חזון ארגוני ואישי בהשתתפות הנהלת ועובדי הארגון.
  • כל מנהל ועובד כותב חזון מקצועי אישי באמצעות הכלים שניתנו בהרצאה.
  • מפגש עובדים- שבו הם דנים בקבוצות כיצד הם רואים את הארגון פועל באופן מיטבי בשנים הקרובות וכיצד זה משתלב עם החזון האישי שלהם.
  • מפגש הנהלה שבו מתקיים דיון על חזון הארגון בראייה עתידית כפי שהמנהלים רואים אותו.
  • מפגש סיום- עם המנכ"ל/בעלים שבו מזוקק המידע שהועבר מהעובדים וההנהלה לכדי חזון ארגוני מושלם. במצב זה כאמור, כולם היו שותפים לכתיבתו, כולם חשים חלק בניווט עתידו של הארגון.

אודות הכותב:

איציק רצימור, מנכ"ל מכון דרך חדשה המתמחה ב"גורם האנושי" בארגון. אקדמאי מתחומי מנהל עסקים ומשא"ב, מרצה ותיק ומנוסה בעולמות הטיפול, הניהול והאימון ומבכירי המאמנים בישראל. מייסד ומנהל ביה"ס היוקרתי לאימון הוליסטי המשלב בין מודלים מכווני עתיד לעולם הרגשי.

בקשו שיחה חוזרת
שתפו:
תוכן עניינים
מאמרים אחרונים שעלו לאתר
מרצים איכות

מרצים איכות לארגונים וחברות מרצים איכות מספקת יעוץ ארגוני ותוכן איכותי – הרצאות, מופעים, סדנאות, הכשרות, הדרכות ויעוץ ארגוני מקצועי, בהתאמה מלאה לצרכים של הארגון,

לשיחה לחץ כאן
1
רוצה להתאים מרצה לארוע?
מרצים איכות מקבוצת MINDED יעוץ
היי,
נשמח לשוחח איתך בווטסאפ.